poniedziałek, 10 październik 2022 10:30

Czym ważyć spożywkę, a czym leki?

Oceń ten artykuł
(0 głosów)
pixabay pixabay

Współcześnie najlepszym przyrządem do określania masy produktów jest waga elektryczna. Dawniej stosowano różnego typu metody, w tym przyjmowanie ciężaru „na oko”. Niemniej jednak aktualnie tego rodzaju metody są przestarzałe oraz już nie stosowane.


Waga jest to urządzenie, za pomocą którego wyznaczamy ciężar wybranych przedmiotów. Zjawisko to funkcjonuje na zasadzie równoważenia się sił albo przy wykorzystaniu określonych zjawisk fizycznych. Pierwotne wagi szalkowe wykorzystywały ciężar ważonego przedmiotu i ciężar odważników aby określić masę.

 Współcześnie mamy wybór z obszernego wachlarza odmiennych form i typów wag, które różnią się między sobą nie tylko wyglądem ale także zastosowaniem oraz precyzją. Biorąc pod uwagę kryterium przeznaczenia moglibyśmy wyodrębnić wagę: kuchenną, sklepową, sprężynową, przemysłową, osobową i wagę laboratoryjną. Można szybko zauważyć, że rodzai jest bardzo dużo w związku z czym możemy dobrać adekwatną, pasująca do naszych preferencji.

Waga kuchenna umożliwia określenie masy produktu żywnościowego uwzględniając naturalnie również jego opakowanie. Podobnie sprawa wygląda wagi sklepowej. Różnica pomiędzy tymi dwoma urządzeniami polega na tym, że sklepowe wagi związane są z kasą fiskalną dzięki czemu natychmiast dostajemy paragon za ważony produkt. Aczkolwiek najdokładniejszą wagą jest waga laboratoryjna.

Oczywiście w sklepach jest dużo różnych odmian wag precyzyjnych, w których zazwyczaj wykorzystywane są te elektroniczne. Ich funkcjonowanie polega na pomiarze kąta skręcenia włókna kwarcowego, dodatkowo są też tłumione mechanicznie lub pneumatycznie, dzięki czemu możliwe jest przyśpieszenie pomiaru.

Pośród rożnych rodzajów, waga laboratoryjna dzieli się na wagę analityczną, jubilerską, precyzyjną, techniczną, przenośną oraz wago-suszarkę. Wagi analityczne należą do bardzo precyzyjnych, dlatego też podlegają one prawnej kontroli metrologicznej. Ich dokładność pozwala wskazać przedmioty i produkty z dokładnością nawet do 0,01mg. Jest to niezwykle czuły sprzęt wykorzystywany w różnych laboratoriach do wyznaczania masy leków płynnych i proszkowanych. Podobnie wrażliwe są wagi jubilerskie, które podlegają bezpośrednim normom rozliczeń handlowych. Te sprzęty muszą mieć wyświetlacz aby zarówno klient jak i sprzedawca mógł nadzorować proces ważenia. Mniej precyzyjnymi wagami są techniczne, które klasyfikuje się do III kategorii dokładności. Często stosowane są w pracy na podwyższonych powierzchniach jak blaty itp.

Powszechnym typem jest również waga laboratoryjna przenośna. Jest to urządzenie o niezwykle prostej budowie, przy pomocy której możliwe jest ważenie próbek w dogodnym miejscu. Co ciekawsze waga ta nie potrzebuje prądu elektrycznego do działania, a pomimo to wykonuje bardzo dokładny pomiar.

Więcej w tej kategorii: Możliwości robotyki »