Ocet z jabłek Rubin - jakie ma działanie?
Rubin to odmiana jabłek wyhodowana po raz pierwszy przez czeskiego hodowcę w 1960 roku. W Polsce gatunek ten znany jest od dekad, ale na szeroką skalę zaczął być uprawiany dopiero w latach dziewięćdziesiątych, a dziś ma status jednego z najlepszych. Owoce cechują się kremowym, soczystym i słodko-kwaśnym smakiem, a fachowcy uznają je za jabłka najwyższej jakości. Nic dziwnego, że właśnie z tej odmiany powstaje doskonały ocet jabłkowy. Jakie ma właściwości i jak powinno się go stosować?
Na co pomaga olej z czarnuszki?
Czarnuszka to roślina z rodziny jaskrowatych, która robi furorę przede wszystkim ze względu na swoje nasiona. Czarne nasionka są nie tylko doskonałym dodatkiem do wytrawnych wypieków, zup czy sałatek, ale również produktem wykazującym bardzo dobre działanie na organizm człowieka. Tłoczony na zimno i nierafinowany olej z czarnuszki to jeden z olejów, które warto na stałe włączyć do swojej diety.