sobota, 29 kwiecień 2023 08:27

Na co pomaga olej z czarnuszki?

Oceń ten artykuł
(2 głosów)
olej z czarnuszki olej z czarnuszki mat.prasowe

Czarnuszka to roślina z rodziny jaskrowatych, która robi furorę przede wszystkim ze względu na swoje nasiona. Czarne nasionka są nie tylko doskonałym dodatkiem do wytrawnych wypieków, zup czy sałatek, ale również produktem wykazującym bardzo dobre działanie na organizm człowieka. Tłoczony na zimno i nierafinowany olej z czarnuszki to jeden z olejów, które warto na stałe włączyć do swojej diety.

Był znany już w starożytności, a współczesne badania znacząco wydłużyły listę jego zalet. Jak działa, kiedy warto go stosować i co jeszcze powinno się o nim wiedzieć?

Co zawiera olej z czarnuszki?

W znakomitej większości składa się on z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają pracę serca, działają przeciwzakrzepowo i obniżają poziom złego cholesterolu w organizmie. Kwasy te są szczególnie cenione, ponieważ organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie ich produkować, a w związku człowiek musi mu je dostarczać w pożywieniu. Olej z czarnuszki jest też nieocenionym źródłem wielu witamin, a w tym między innymi witaminy A, F, E, B1 czy B6. Zawiera sporo minerałów, takich jak magnez, potas czy żelazo oraz aminokwasy.

Jakie są właściwości lecznicze oleju z czarnuszki?

Regularne spożywanie oleju z czarnuszki działa na przeciwzapalnie, przeciwbólowo, antybakteryjnie i antyoksydacyjnie. Jest cennym olejem w przypadku karmiących piersią matek, ponieważ pobudza laktację i reguluje zaburzenia miesiączkowe. Znajduje również zastosowanie w regulowaniu metabolizmu lipidów i cukrów, a przy okazji obniża poziom cholesterolu. W związku z tym jest szczególnie polecany osobom, które borykają się z chorobą wieńcową czy też cukrzycą. Badania dowodzą, że ma zbawienny wpływ również stosowany zewnętrznie. Olej z czarnuszki łagodzi objawy atopowego zapalenia skóry, łuszczycy czy też cery trądzikowej. 

Dobry olej dla osób na diecie

Olej z czarnuszki stosowany w kuchni zmniejsza uczucie głodu, a dzięki temu jest idealnym tłuszczem dla osób zmagających się z chorobliwą nadwagą lub też pragnących pozbyć się dodatkowych kilogramów. Zawiera on związek, który ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, co pomaga organizmowi dobrze reagować na glukozę i insulinę. W rezultacie poziom cukru we krwi jest prawidłowy, a apetyt znacznie mniejszy. Olej z czarnuszki z powodzeniem można dodawać do dietetycznych sałatek, dietetycznych dipów sałatkowych oraz innych potraw, a zalecana dawka dzienna w przypadku osób odchudzających się to mniej więcej 3 mililitry oleju.